Samenlevingscontract opstellen
Samenlevingscontract opstellen tips
Wat komt er allemaal kijken bij een goed samenlevingscontract opstellen?
Bekijk de onderwerpen waaraan je zelf waarschijnlijk niet direct denkt… inclusief goede relatietest!
Gaan samenwonen, kinderen krijgen of een huis kopen met je partner is vaak de aanleiding tot het opstellen van een samenlevingsovereenkomst. Vrijwillig dan wel verplicht gesteld door de bank voor het verkrijgen van een hypotheek.
Vind veel informatie en praktische tips voor verstandig een samenlevingscontract opstellen door notaris.
Gefeliciteerd wanneer jij en je partner besloten hebben om jullie relatie formeler te maken ofwel officieel te beklinken! Maar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan is niet direct wat jullie nu wensen. Dan is een samenlevingscontract opstellen wellicht een goede oplossing tot nadere verbinding!
Een samenlevingscontract is een notariële overeenkomst tussen twee mensen die een aantal rechten en plichten tussen de betrokkenen over en weer vastlegt. Voor de totstandkoming van de overeenkomst is een een notaris inschakelen noodzakelijk om de overeenkomst officieel rechtsgeldig te maken.
Op het moment dat je bij de notaris komt met de wens een samenlevingscontract op te stellen dan is er altijd een voorbeeldmodel samenlevingscontract aanwezig. Echter is het van groot belang dat dit in dit samenlevingscontract voorbeeldmodel wijzigingen aanbrengt worden. Zodat er een samenlevingsovereenkomst ontstaat die specifiek geschreven is op de woonsituatie, financiële omstandigheden en alle wensen (nu en in de toekomst) van jouw en je partner.
Gebruik maken van een notaris is verplicht naar niet gratis (kosten niet aftrekbaar), lees hierover alles over samenlevingscontract kosten.
Verschillende aspecten van een samenlevingscontract
Alles wat je wil is in principe formeel vast te leggen, kijk maar eens op samenlevingscontract inhoud. Enkele belangrijke punten staan hieronder;
Een belangrijk aspect van het samenlevingscontract is het eigendom van persoonlijke bezittingen en inboedel als je gaat samenwonen. Dus de situatie zoals deze was voor het aangaan van het samenlevingscontract. In een standaardovereenkomst gaat men er bij een samenlevingscontract van uit dat de eigendom van de (verzekerbare) inboedel niet verandert door het contract. Dus wat van de één was blijft van hem/haar. En omgekeerd wat van de ander is blijft van hem/haar.
Dit eigendom gaat op voor eigen vermogen zoals een aandelenportefeuille, spaartegoeden op de bankrekening en opgebouwde rechte als pensioentegoeden. En van dagelijkse gebruiksmiddelen zoals een fiets en een auto. Maar ook bijzonderheden als verzamelde kunst, unieke spullen en persoonlijke erfstukken van voornamelijk emotionele waarde.
Meer financiële gevolgen; Als fiscaal partners doe je ook verplicht gezamenlijk Belastingaangifte>>
Als jullie dit anders wensen te verdelen, bijvoorbeeld ‘alles samen delen’, dan dient dit duidelijk te vermelden in het contract. Denk er echter wel goed over na, het contract is ook rechtsgeldig wanneer het samen toch niet zo leuk bleek te zijn als vooraf verwacht werd… (info over contract ontbinden)
Een ander aspect wat goed dient vastgelegd te worden is het toekomstig gezamenlijke inkomen. En andere in de toekomst op te bouwen financiële middelen of verzamelde waarde of opgebouwd vermogen (maakt iemand aanspraak op een royale erfenis?). Er is vrijwel altijd sprake van de situatie waarbij één van de twee partners (aanzienlijk) meer verdient dan de ander. Ook het uitgavepatroon voor persoonlijke spullen, abonnementen en sportattributen of dure hobby’s (denk aan paarden, zeilboten, auto’s en (zweef)vliegtuigen – aanschaf inclusief de doorlopende kosten als onderhoud) zal niet altijd recht evenredig zijn.
Tip; Denk ook aan sluimerende uitgaven die na verloop van tijd erg veel kosten met zich meebrengen. Als voorbeeld noemen we een verslaving als roken, drugsgebruik en overmatig veel drinken. Deze kosten zijn in de ogen van b.v. de niet-roker onnodige uitgaven zelfs tot financiële problemen kunnen leiden. En aanleiding geven tot een verstoorde relatie of definitieve breuk en einde relatie. Van een verslaving afkomen is natuurlijk voor iedereen altijd beter. Kijk ter stimulering eens hoeveel geld je maandelijks kunt besparen met Stoppen met Roken>>
Verbonden aan de verschillende inkomens zitten ook de huishoudkosten die een gezamenlijk huishouden met zich meebrengt. De vraag luidt dan: als één van de partners (veel) meer geld verdient dan de ander z’n inkomen, moet hij/zij dan ook een groter deel van de huishoudkosten op zich nemen? Of toch niet?? Bepaal het samen zodat een ieder zich prettig voelt bij de gekozen situatie!
Naast bezittingen kan een nieuwe partner ook schulden uit het verleden meebrengen. Krijg inzicht in de ander en maak ook hierover duidelijke afspraken! Zo kunnen jullie ieder je in te brengen bezittingen en schulden vaststellen. Gebruik hiervoor Rekentool Nettowaarde>>
Dit zijn zomaar een aantal belangrijke zaken die specifiek in het aangepaste standaardcontract opgenomen dienen te worden om aan te sluiten op jullie persoonlijke situatie. Denk hierover vooraf heel goed na en kom gezamenlijk tot overeenkomst. Denk na over de kosten van dagelijks levensonderhoud, verzekeringen, aanschaf van spullen, luxe goederen en uitgaven voor gezamenlijk gebruik van gedeelde goederen (zoals aanschaf van een nieuw interieur, huisdieren of kosten gezinsauto).
Wanneer er sprake is van de wens van gezinsuitbreiding, zal dit extra kosten met zich meebrengen. En mogelijk van invloed zijn op de mogelijk te werken uren met een inkomstendaling tot gevolg. (De overheid springt mogelijk bij met kindertoeslag en kinderopvangtoeslag). Fundamentele zaken om even samen bij stil te staan, waarover je nu nog geen definitie beslissingen hoeft te nemen. Maar onderzoeken of jullie hiermee op dezelfde golflengte zitten is wellicht een goede eerste serieuze relatietest!
Wat er gebeurt met dat extra inkomen van ‘de grootverdiener’ is wellicht goed om vast te leggen in het samenlevingscontract. Uit statistieken is gebleken dat (grote) verschillen in inkomen vaak tot onenigheid en ruzie kan leiden… Denk er dus inhoudelijk over na, maar weet ook dat je zelf niet alles zelf formeel hoeft te rangschikken. Het goed formuleren van jullie wensen in een taak van natuurlijk De Notaris>>
Meer inspiratie over wat je verstandig moet opnemen kun je opdoen via het artikel Samenlevingscontract Inhoud.
Betaal niet te veel, direct online kosten Notarissen Vergelijken>>
Een nieuwe levensfase is goed moment voor evaluatie Energieleverancier, Hypotheekrente, Toeslagen en Goedkoopste Verzekeringen.
Laat je Partner Goed Verzorgd achter, kies Ook voor de Zekerheid van een Uitvaartverzekering »
Kennis Samenlevingscontract over Inhoud, Kosten, Voorbeeldcontract, Fiscaal, Ontbinding, Samenwonen of Trouwen en Berekeningen>>