Home » Berekenen » Autokosten per maand berekenen

Wellicht ben je van plan je eerste auto te gaan kopen en vraag je je af: “Wat zijn de autokosten per maand?!”. Dit is natuurlijk erg afhankelijk van het type auto dat je van plan bent te gaan kopen en hoeveel je de auto gaat gebruiken. Om een indicatie te geven gaan we uit van de autokosten van een Volkswagen Golf 1.4 van 2001.

Waar bestaan de maandelijkse kosten uit in geval van een koopauto?

  • Wegenbelasting (vaste lasten)
  • Verzekering (direct vergelijken)
  • Onderhoud (kosten naar gebruik, leeftijd en km)
  • Brandstof (variabele kosten)
  • Afschrijving (economische afschrijving)

Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen?

Hoeveel wegenbelasting je betaalt is afhankelijk van het type auto dat je hebt. Wanneer je een zuinige / schone auto hebt is deze wegenbelastingvrij. Echter zijn dit vaak moderne auto’s van enkele jaren oud. Wanneer dit het geval is staat dit in de advertentie vermeld.

Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen benzine auto’s, lpg en diesel auto’s. Benzine auto’s zijn beter voor het milieu en dus wat goedkoper voor de wegenbelasting. Daarentegen zijn diesel auto’s weer wat zuiniger en is de dieselprijs wat lager dan de benzineprijs. Mensen die veel kilometers rijden (> 20.000 á 25.000 km per jaar) kopen vaak een diesel auto. Bereken zelf het verschil op basis van Actuele Brandstofprijzen>>

Wegenbelasting wordt ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. Deze kun je berekenen via de website van de belastingdienst. Klik hier. Hoeveel wegenbelasting je betaalt is afhankelijk van gewicht, brandstof van de auto en waar je woont.

Voor een niet al te grote benzine auto betaal je zo’n 50 euro per maand. (bijvoorbeeld een Volkswagen Golf Benzine)

Wat kost een autoverzekering?

De kosten voor het verzekeren van je auto zijn afhankelijk van je dekking (= waar je je tegen wilt verzekeren). Daarnaast is het type auto ook van belang. Er kan bijvoorbeeld worden gekeken naar de nieuwprijs van de auto en hoe snel / sterk de auto is. Het opgegeven vermogen kun je omreken van kW naar PK (en terug). Veel geld bespaar je met goedkoopste Autoverzekering Vergelijken>>

WA, WA plus en All risk?

Autoverzekeringen worden normaal onderverdeeld in 3 types, WA, WA plus en All risk. Bij een WA verzekering ben je alleen verzekerd tegen schade die je anderen aanbrengt. Bij een WA Plus kun je kiezen voor aanvullende opties, bijvoorbeeld schade die je anderen aanbrengt plus verzekering tegen diefstal en ruitbreuk van je eigen auto. Bij een All risk verzekering ben je zoals het woord al doet vermoeden verzekerd tegen alle risico’s. Hieronder vallen bijvoorbeeld schade die je toe brengt aan anderen, diefstal, brandschade en schade die je zelf (per ongeluk) aanbrengt. Voor een uitgebreidere uitleg hierover kun je contact opnemen met een Verzekeringsmaatschappij.

Hoe langer je zonder schade rijdt, hoe meer korting je krijgt bij de verzekering. Wanneer je dus bijvoorbeeld al 15 jaar een auto hebt verzekerd en nooit schade hebt geclaimd bij de verzekeraar kan je een forse korting krijgen, oplopend tot wel 75%.

Als beginnen rijder betaal je voor een wat oudere compacte auto al snel zo’n 50 á 60 euro per maand voor een WA dekking. Echter zetten veel beginnende bestuurders zijn of haar auto op naam van een van de ouders. Vaak hebben deze ouders al wat schadevrije jaren opgebouwd en krijgen dus korting. Hierdoor betaal je dus al snel de helft van de bovengenoemde kosten. Ontdek daarom snel jouw Voordeligste Verzekeringstarief>>

Voor een indicatie van de verzekeringskosten kun je direct vergelijken op Goedkoopste Autoverzekering, hier kun je op basis van je kenteken geheel vrijblijvend snel een kostenindicatie ontvangen.

Onderhoudskosten auto per maand

Een auto heeft af en toe wat onderhoud nodig. Hoe vaak dit moet gebeuren is afhankelijk van hoe vaak je de auto gebruikt en wat voor type auto je hebt. Jongere auto’s hebben normaliter minder onderhoudskosten dan oudere auto’s. Ernstige gebreken komen bij de APK keuring (verplicht door RDW) aan het licht en moeten voorkomen worden.

Vaak voorkomende onderdelen die vervangen worden zijn bijvoorbeeld: banden, filters, olie, remschijven en ruitenwissers etc. etc. Incidenteel maar prijzig is het vervangen van de distributieriem, vering, brandstofpomp, schokbrekers, brandstofverstuivers en compleet uitlaatsysteem (incl. katalysator).

Voor een persoon die een gemiddeld aantal kilometers rijdt met een compacte auto zoals een Volkswagen Golf moet je al snel rekening houden met zo’n 50 á 60 euro per maand. Echter kan het ook zijn dat er een jaar vrijwel niets mankeert aan je auto en je vrijwel geen kosten maakt. Dit is sterk afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt, persoonlijke rijstijl en om welk type auto het gaat.

Brandstofkosten per maand

Deze kosten zijn moeilijk om een indicatie van te geven, maar kun je aan de hand van verbruikscijfers wel zelf het Autoverbruik Uitrekenen. Het is totaal afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt en het type auto dat je hebt (naast dagelijks wisselende Olieprijs). De ene auto verbruikt namelijk meer dan de ander. Er zijn auto’s die 1 op 5 rijden. Dit wil zeggen dat je met 1 liter benzine 5 kilometer kunt afleggen. Maar en zijn ook auto’s die 1 op 20 rijden. Dan kun je dus met 1 liter benzine 20 kilometer afleggen. Met deze calculator kun je overigens het Verbruik Omrekenen. Wij houden als gemiddelde aan 1 op 11. Dus 11 kilometer met 1 liter benzine. Wanneer je dus 600 kilometer per maand rijdt heb je (600/11=54,4) zo’n 55 liter benzine nodig. Met een benzineprijs van € 1,70 op moment van schrijven spreken we dus over zo’n 93 euro per maand. (600km).

Tip; Bereken Brandstofkosten per maand aan de hand van actuele prijzen voor Benzine, Diesel en LPG aan het tankstation per land!

Kosten per maand Volkswagen Golf 1.4 2001

Als voorbeeld hebben we in dit artikel een Volkswagen Golf 1.4 benzine uit 2001 gebruikt. Wanneer je hiermee maandelijks 600km rijdt komen we uit op de volgende kosten:

Wegenbelasting: € 50,- (afhankelijk van gewicht en woonplaats)
Verzekering WA: € 55,- (Afhankelijk van auto, leeftijd bestuurder, dekking en schadevrije jaren)
Onderhoud: € 55 (indicatie)
Brandstof: € 93 (op basis van 600 km per maand)

Bij elkaar opgeteld komen we dan uit op een bedrag van 253 euro per maand.

Auto kosten per maand berekenen voor een andere auto

  • De wegenbelasting kan worden berekend via bovenstaande link. Vraag de verkoper naar het gewicht van de auto
  • Verzekering kan op basis van het kenteken worden berekend bij bijvoorbeeld deze goedkope Autoverzekering Vergelijker
  • Voor onderhoudskosten kun je het genoemde gemiddelde aanhouden (zorg voor een financiële buffer om tegenvallers op te vangen)
  • Vraag de verkoper naar het verbruik van de auto, vervolgens reken je uit hoeveel liters brandstof je maandelijks nodig hebt en dit vermenigvuldig je met de huidige brandstofprijs. Bereken dit gemakkelijk via rekentool Verbruik Auto>>

Afschrijving

Voor een volledig inzicht in je autokosten per maand kun je ook nog de afschrijvingskosten meerekenen. Uiteraard is dit een benadering van de werkelijke kosten. Ook zijn dit geen bedragen die je maandelijks echt moet betalen.

Gebruik hiervoor de algemene calculator afschrijving, ook geschikt voor Afschrijving Auto Berekenen>>

Hieruit volg het bedrag dat je auto iedere maand minder waard wordt in theoretische benadering. Wel kun je een reservering doen ter hoogte van je maandelijkse afschrijving en dit bedrag opzij zetten voor de aankoop van je volgende auto. Zo heb je na bijvoorbeeld 3 jaar autorijden weer het budget gespaard om dan een gelijkwaardige auto terug te kopen.

Op deze manier kun je altijd een auto van de huidige leeftijd blijven rijden. Of ga meer geld sparen om jezelf telkens te verbeteren qua automobiel, model, segment en leeftijd. Wellicht een prettige gedachte en mooi vooruitzicht! Met onderstaande tips kan ook jij geld overhouden aan het einde van de maand;

Tip; Bespaar maandelijks op Energie, Verzekeringen, Telefoonkosten, goedkoop SIM Only en Alles in 1>>

Bereken ook Verbruik, Autoverzekering, PK <-> KW Omrekenen, Reiskostenvergoeding en Profiteer van ALLE BEREKENINGEN>>

4.5 / 5 stars     
Berekening Zoeken & Vinden: (voer zoekopdracht in) Of Klik Categorie; BESPAREN • FINANCIEEL • GEZONDHEID • OFFERTES • OMREKENEN • VERGELIJKEN • VERZEKEREN • VOORDEEL • HOME>>

Rekentools per Onderwerp