Home » Besparen » Kosten samenlevingscontract aftrekbaar?

Zijn kosten samenlevingscontract aftrekbaar?

Hoe zit het precies met een samenlevingscontract en de belastingdienst? Ontdek fiscaal voordeel van het samenlevingscontract! Hoe fiscale partners creatief met aftrekposten mogen schuiven…

Zijn de kosten van een samenlevingscontract aftrekbaar van de belasting? Veel mensen denken dat de kosten, die worden gemaakt voor het maken van een samenlevingscontract bij een notaris, aftrekbaar zijn bij de belastingaangifte. (Je wil natuurlijk geen belastinggeld laten liggen waar je recht op hebt)

Dit is helaas niet het geval, echter is er met het samenlevingscontact wel fiscaal voordeel te halen!

Nochtans heeft het belastingtechnisch gezien wel degelijk voordelen om een samenlevingscontract met elkaar aan te gaan. Sinds 2010 heeft de belastingdienst hiertoe een nieuwe regel gemaakt die stelt dat mensen die samenwonen een samenlevingscontract nodig hebben om fiscale partners te worden. Dit geldt overigens niet voor mensen die samenwonen en kinderen hebben. (Dit staat los van kinderopvangtoeslag)

Zodra jij en je partner voor de Belastingdienst fiscale partners zijn, hen je de mogelijkheid om bepaalde aftrekposten door te schuiven naar de partner met het hoogste inkomen. Dit is allicht een groot voordeel voor u beiden, omdat de persoon met het hoogste inkomen ook de meeste belasting betaalt. En hierdoor een groter percentage van de gemaakte notariële kosten fiscaal  mag aftrekken.

Dit zorgt er dus voor dat er uiteindelijk een grotere teruggave van het belastinggeld zal plaatsvinden. Buiten dit belastingvoordeel zijn er nog talloze andere redenen om een samenlevingscontract af te sluiten. Het zorgt er namelijk voor dat de relatie tussen u en uw partner formeler wordt en dat brengt diverse voordelen met zich mee. (Terzijde; benieuwd naar het gezamenlijk eigen vermogen? Bereken dan jullie Nettowaarde!)

Andere voordelen van een samenlevingscontract
Een groot voordeel van het samenlevingscontract is dat het voor jezelf en de partner duidelijkheid creëert op vlak van kosten, uitgaven, eigen vermogen en persoonlijk bezit. Je kunt in het contract bijvoorbeeld laten zetten wie welk deel van de hypotheek zal aflossen en hetzelfde geld voor het bijdragen aan de huishoudkosten.

Helderheid in afspraken en financieren hebben wordt doorgaans als erg aangenaam ervaren omdat het een hoop irritatie kan voorkomen. Zeker op momenten een relatie even iets minder soepel loopt… Zo hebben jullie beiden altijd duidelijkheid, en kun je uitrekenen waar je op financieel vlak aan toe bent.

Een ander financieel voordeel ligt hem in de successierechten, iets waaraan je waarschijnlijk niet graag denkt (maar wel erg belangrijk als een van beiden het onvermijdelijke overkomt). Als je partner komt te overlijden en jullie hebben minder dan vijf jaar een gezamenlijk huishouding gevoerd dan worden erg hoge tarieven voor de belasting gerekend. Deze kunnen oplopen tot wel 40 procent van de erfenis!?!

En als dit taboeonderwerp “de dood” toch ter sprake komt, overweeg dan gelijk eens het voordeel van een uitvaartverzekering. Ook hierover kun je afspraken bij de notaris in een akte Laten Vastleggen.

Om onduidelijkheid te voorkomen en zaken goed te regel is het verstandig om een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap af te sluiten. Kijk voor meer inzicht en informatie over Samenlevingscontract Kosten>>

 

Gering gezamenlijk inkomen bij Belastingaangifte? Onderzoek Toeslagen voor Huur-, Zorg- en Kinderopvangtoeslag!

Gemakkelijk geld verdienen op een eerlijke manier? Enkele beproefde methodes die gegarandeerd werken;
Vergelijk Zorgverzekering, Laag EnergietariefHypotheekrente Vergelijk, Goedkope Verzekeringen en Bespaartips!

Zie naast Belastingaangifte Samenlevingscontract ook Kosten, Opstellen, Inhoud, Voorbeelden, Samenwonen, Ontbinden of Berekeningen>>

4 / 5 stars     
Berekening Zoeken & Vinden: (voer zoekopdracht in) Of Klik Categorie; BESPAREN • FINANCIEEL • GEZONDHEID • OFFERTES • OMREKENEN • VERGELIJKEN • VERZEKEREN • VOORDEEL • HOME>>

Rekentools per Onderwerp