Home » Berekenen » Van 1 op … naar liters per 100 km

Je wilt weten hoeveel liters per 100 km een auto verbruikt. Een bekend gegeven is het verbruik, bijvoorbeeld 1 op 12. Dit betekent dat je met 1 liter brandstof 12 km kunt rijden. (Dit wordt in autospecificaties vaak genoteerd als een brandstofverbruik van 1:12).

Nu ga je dit verbruik omrekenen van 1 op … naar liters per 100 km. Gebruik hiervoor de brandstof calculator! Deze is geschikt voor het verbruik omrekenen van zowel benzine als diesel.

(Omgekeerd kun je van liters per 100 km naar 1 op … Hier Omrekenen)

Lees over invloeden op autoverbruik en fabrieksopgave leugens… Hoe zuinig is jouw auto echt?

Deze brandstofcalculator is voor omrekenen bij verbruik van verbrandingsmotoren (incl. hybride voertuigen in fossiele brandstof modus).
Voor het verbruik berekenen van volledig elektrisch rijden is er de calculator voor 100% Elektrische Auto.

Sneltabel verbruik omrekenen:
Van zeer onzuinig (asobak of vrachtwagen) naar heel zuinig (sociaal economisch verantwoord)
1 op 5 = 20 6 / 100 km
1 : 6 = 16,67 liter / 100 km
1 op 7 = 14,29 l / 100 km
1 op 8 = 12,5 l per 100 km
1 : 9 = 11,11 ltr. / 100 kilometer
1 op 10 = 10,0 l /100 km

1 op 11 = 9,09 l / 100 km
1 op 12 = 8,33 L / 100 km.
1 op 13 = 7,67 l / 100 km
1 : 14 = 7,14 l per 100 kilometer
1 op 15 = 6,67 l / 100 km
1 op 20 = 5,00 liters / 100 km
1 op 25 = 4,00 l / 100 km
1 : 30 = 3,33 liter op 100 km
1 op 33,3 = 3,00 l / 100 km (3l auto)
1 op 35 = 2,86 l / 100 km
1 op 40 = 2,50 Ltr / 100 km
1 op 50 = 2,00 l / 100 km (2l auto)

Auto op diesel zuiniger dan benzine?
Een dieselmotor is bij gelijke omstandigheden zuiniger dan een benzineauto. (Uiteraard uitgaande van een auto van zelfde gewicht, gelijke belasting en omstandigheden). Een dieselauto gebruikt dus minder liters brandstof (dieselolie) dan een benzineauto (Euro loodvrij en Super). Dit is te verklaren door een hoger koppel bij laag toerental. Een dieselmotor draait in praktijk een lager toerental dan een benzine bij gelijke snelheid. Dit draagt er aan bij dat een diesel langer mee gaat, een langere levensduur heeft (meer probleemloze km op de klok mogelijk).

Ook is een liter diesel bij ons goedkoper dan een liter benzine aan de pomp. Dit voordeel wordt weer deels teniet gedaan door de hogere wegenbelasting voor dieselauto’s. Voor en goede vergelijking kun je de Autokosten Per Maand Berekenen.

Verbruik volgens opgave autofabrikant
Het gemiddelde verbruik volgens fabrieksopgave wordt meestal (lang) niet gehaald. Dit zijn testresultaten onder optimale omstandigheden. Laat je hierdoor deze testwaarden dus niet volledig leiden bij de aanschaf van een nieuwe auto. Zo’n 10% bij op deze fabriekswaarden opstellen geeft een reëler beeld van het werkelijke verbruik. Check auto verbruik kenteken online!

Alle automerken jokken?
Liegen autofabrikanten dan over het verbruik of passen ze slimme rekentrucs toe? We willen en zullen hier niet alle autofabrikanten afvallen. Maar zover wij weten wordt er geen enkele fabrieksopgave over het verbruik gehaald op de openbare weg. Dit geeft wel te denken… Tests vinden plaats in windtunnels en op gesloten testcircuits. Metingen vonden in het verleden plaats met ingeklapte spiegels, naden dichtgetaped, zonder ruitenwissers, dichte velgen  en soms zijn andere banden gemonteerd (energiezuinige eco banden met lage rolweerstand). Inmiddels is er hiervoor strengere regelgeving, maar of dit afdoende is… Google voor de grap eens op “dieselgate“.

Gemiddeld verbruik
Bij gemiddeld gebruik wordt onderscheid gemaakt tussen stadsverkeer, (soms buitenwegen) en rijden op de autosnelweg. Van beide omstandigheden wordt per auto standaard een opgave gedaan. In de praktijk heb je vaak het gemiddelde verbruik van woon-werk verkeer, rijden in de spits en rijden in de stad (start-stop-start). Bij lange snelwegkilometers is het verbruik vaak lager.

Zuinig rijden
Met zuinig rijden bespaar je geld en milieu. Zuinig rijden is niet per definitie langzaam, truttig of sloom rijden. Je houd je wel gewoon aan de maximum snelheid. Deze zuinige naar vlotte rijstijl staat bekend als ‘het nieuwe rijden’. Met het gebruik van cruisecontrol kun je eenvoudig aardig op je brandstofverbruik besparen. Door ook anderen de ruimte te geven kunnen ook zij zuinig rijden…

De auto zo veel mogelijk laten doorrollen, daar zit hem de crux. Dus tijdens het rijden ver vooruit kijken en tijdig anticiperen op de verkeerssituatie. Kruispunten, invoegstroken en verkeerslichten overzien zodat je met gelijke snelheid kunt blijven rijden als in een groene golf. En als je vanuit stilstand optrekt, dan ges geven en vlot opschakelen naar het volgende verzet. Zo rij je vlot maar tocht energiezuinig en ben je in dezelfde tijd over als met je oude rijstijl.

Boordcomputer
Als je auto een boordcomputer heeft, kun je het actuele verbruik zien van de rit, dag of tankbeurt. Vanaf het moment je je deze de laatste keer gereset hebt. Deze auto verbruiksmeter extrapoleert het afgelopen verbruik naar de toekomst toe. Het gaat voor de komende af te leggen kilometers uit van dezelfde rijstijl als hiervoor geregistreerd.

Als je brandstofniveau laag is en je volgens de boordcomputer het volgende tankstation nog maar net of nauwelijks kunt halen, is er vaak nog wel hoop. Pas direct je rijstijl aan en verlaag eventueel je tempo, dat loopt het aantal nog mogelijk te rijden kilometers al snel op. Uit de wind rijden door achter een vrachtauto te rijden (in de slipstream) is een uiterste redmiddel.

Tip; gewoon altijd een jerrycan met reservebrandstof bij je hebben voorkomt dat je hulpeloos stil komt te staan. Ook lidmaatschap van en pechhulp of pechhulp on demand (App installeren) geeft rust, zekerheid en hulp langs de (snel)weg als het nodig is.

Zuinige auto’s: (Eco)
Een zuinige 3l auto gebruikt 3 liter brandstof per 100 kilometers. Een 3L auto rijd dus minimaal 33,33 km op 1 liter. Een 3 liter auto is meestal uitgerust met een kleine dieselmotor met turbo. Soms als hybride uitvoering, dus gecombineerd met elektrisch rijden.

Bij een verbruik van onder 1 op 50 zou er sprake zijn van een 2L auto. Dus een auto die maar 2 liter brandstof nodig heeft om 100 kilometer af te leggen. Zo zuinige auto’s hebben wij nog niet op de markt te koop gezien. We kennen 3L auto overigens wel als een autobedrijf in Heerlen! ;-)

Of we ook nog de 1l auto gaan meemaken is de vraag, wellicht is duurzaam autotijden op Waterstofgas de toekomst!

Klik voor verbruik omrekenen Van L / 100 km naar 1 op Formule>>

Laag of hoog brandstofverbruik hangt vaak samen met het motorvermogen. Bereken van pk naar kW of van kilowatt naar paardenkracht.
Verbruik berekend? Bekijk ook Autokosten p/mnd, Verbruik Auto, Reiskostenvergoeding,Verzekeringen en Alle Berekeningen>>

4.5 / 5 stars     
Berekening Zoeken & Vinden: (voer zoekopdracht in) Of Klik Categorie; BESPAREN • FINANCIEEL • GEZONDHEID • OFFERTES • OMREKENEN • VERGELIJKEN • VERZEKEREN • VOORDEEL • HOME>>

Rekentools per Onderwerp