Domeinnaam checken + Domein kopen & verkopen!
Domeinnaam checken, domeinregistratie en domein kopen & verkopen tips
Snel jouw domeinnaam checken online en deze domeinnaam registreren. Naast domeinnaam kopen tips ook veel praktische info voor het kopen, vastleggen en verkopen van goede domeinnamen met veel potentie!
Is jouw domeinnaam vrij voor registratie? Doe snel de Domeincheck Online>>
Voor een Website Maken gebruik je naast een domeinnaam ook Webhosting>>
Wat is een domeinnaam
Een domeinnaam is de unieke naam van een webadres online, het betreft een gestructureerde naam met uniforme opbouw. Deze verwijst naar een locatie op internet waar bepaalde data te bekijken is. Deze data is (indien openbaar benaderbaar) online beschikbaar via Hosting van de website eigenaar. Check & Claim hieronder je Gratis Domeinnaam…
Een andere benaming voor domein is URL wat staat voor ‘Uniform Resource Locator’. Deze url bestaat uit 2 delen; de naam en een gewenste extensie.
- Als naam kun je bijvoorbeeld je eigen (persoons)naam kiezen, bedrijfsnaam, een afkorting, onderwerp of willekeurige fantasienaam.
- De extensie is het laatste deel van de URL en vaak herkenbaar als de afkorting van een land, organisatie of particuliere aanbieder.
Een domeinnaam voorbeeld maak de opbouw direct duidelijk;
In ons geval is de domeinnaam “Berekenen.info“. Waarbij ‘Bereken‘ de naam is (in ons geval het onderwerp) en .info de extensie.
Onze domeinnaam is hiermee voluit uitgeschreven als volgt; http://www.berekenen.info/
Wie oplet ziet in zijn browser voor de naam ook nog “www.” vermeld, dit staat voor de afkorting ‘World Wide Web’. En als je helemaal een oplettende internetfreak ben valt je de vermelding “http:” ook nog op, wat staat voor ‘Hypertext Transfer Protocol. Een variant hierop is “https”, wat de afkorting is voor ‘HyperText Transfer Protocol Secure’.
(Alle technische achtergrond laten we even achterwege, dit hoef je gelukkig allemaal niet te weten voor een goede Domeinnaam Vastleggen!)
Wij hebben zelf gekozen voor een korte beschrijvende naam (EMD domein) die direct de inhoud van de website helder weerspiegeld met extra Info. De afkorting EMD staat voor ‘Exact Match Domain’, dus een domeinnaam van 1 woord dat direct het belangrijkste keyword van de website omschrijft. Ook ‘Exact Match Domains’ van 2 of meer exacte woorden gecombineerd zijn mogelijk, dan noemen we zo’n url ook wel EMD’s.
Goede domeinnaam
Wat is een goede domeinnaam en wat maakt een naam een goede domeinnaam? De meningen hierover lopen uiteen, daarom geven we hier slechts onze eigen ervaring. Deze kennis is door de jaren heen uit praktijkervaring opgedaan.
Een goede domeinnaam voldoet aan de volgende punten;
- Hou domeinnaam zo kort mogelijk in lengte
- De naam moet website inhoud aankondigen (bij voorkeur)
- De naam mag ook een fantasienaam zijn (let op; SEO technische uitdagender maar niet onmogelijk)
- Gemakkelijk te onthouden en uit te spreken naam (uitspraak klinkt zoals uitgeschreven)
- Denk vooraf na over gewenste uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst (schaalbaarheid website)
- Probeer gebruik van koppelteken(s) te voorkomen (dus namen zonder minteken -)
- Laat de naam uitsluitend bestaan uit letters (dus geen cijfers als gebruikt in 4u, 2be, 24 en 247)
- Gebruik de meeste geschikte extensie die beschikbaar is (lees hierover hieronder meer)
Dit is een opsomming in willekeurige volgorde van zaken die belangrijk zijn bij het kiezen van een goede domeinnaam voor je website.
Domeinextensie
Wat is de beste domeinnaam extensie? Dus op welke extensie kan een domeinnaam het bet eindigen?
Voor een Nederlandstalige website gericht op Nederlandse bezoekers is .nl ideaal. Voor een site in het Nederlands, gericht op Belgische bezoekers is .be de beste oplossing. Wanneer je een Nederlandstalige website hebt die zowel relevant is voor Nederlanders als voor Belgen, dan kun je voor een compromis gaan. Denk dan aan extensies als .com, .info, .org of .net., registratiekosten zijn heel verschillend, hier kun je iedere Domeinprijs Berekenen>>
Met websites die eindigen op .com, .info, .org en .net hebben wij positieve ervaring in zowel het Nederlands taalgebied als Vlaamstalige gebied. Met op het oog wellicht meer voor de hand liggende extensie .eu hebben wij minder goede ervaringen. Technisch kunnen we dit niet verklaren maar wij hebben met een .eu domein geen goede posities in de zoekmachines kunnen bereiken. Toegegeven dat we hiervoor niet tot het uiterste gegaan zijn dit te bereiken.
Ga voor jezelf maar eens logisch na; wanneer ben je voor het laatst een website met .eu extensie hoog in de zoekresultaten tegengekomen? Als je er op let kun je dit een enkele keer overigens wel als toppositie tegenkomen. Dus onmogelijk is het niet, maar voor gemakkelijk hoog scoren in de zoekmachines als Google, Bing, Yahoo en DuckDuckGo kun je beter voor extensies als .nl, .be en .com kiezen!
Domeinnaam checken
Nu weet je alles waar een goede domeinnaam aan moet voldoen. Wil je eigen website en zoek je hiervoor een passend domein? Wees dan creatief en bedenk welke maan hierbij het best past. Leuke naam bedacht? Doe dan hier de Domeincheck>>
Maar ook als je nu nog geen website wil, kan het verstandig zijn enkel namen vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan je familienaam, eigen naam, of de naam van je kinderen. En wanneer je een bedrijf hebt of eigen zaak wil starten is het goed om deze alvast op jouw naam te registeren.
Doe nu domein check en ga indien vrij beschikbaar direct het Domein Kopen>>
Bestel een goede naam direct en koop gelijk ook de overige populaire extensies van deze naam al die nog vrij zijn. (Eventueel inclusief Hosting)
Domeinnaam vrij?
In jouw unieke domeinnaam nog vrij beschikbaar? Gefeliciteerd, je kunt deze hier Goedkoop Registeren>>
Als je een leuke naam bedacht hebt, moet deze domeinnaam vrij zijn voor registratie. Met de meest voor de hand liggen de namen is dit helaas vaak niet het geval. Lees hieronder wat ja dan nog kunt doem om het gewenste domein alsnog in handen te krijgen…
Domein SEO
Wanneer het gaat over websites maken, traffic en vindbaarheid, vallen al snel de termen SEO en SEO optimalisatie. SEO is de afkorting van het Engelse ‘Search Engine Optimization’. Correct vertaald naar het Nederlands preken we bij SEO over Zoekmachine Optimalisatie. En dit zouden we weer correct als ZO afkorten, maar dit ter zijde…
Is een domeinnaam van invloed op SEO van een website? Ja dat is zeker het geval, lees hier meer over op Website Maken>>
Maar sta je er niet blind op SEO met betrekking tot je domeinnaam. Wat iedere Internet Expert of Online Marketing Guru hierover ook maar vertelt. Zorg gewoon voor goede content die relevant is voor alle menselijke bezoekers op je website.
Wil je graag een simpel bewijs dat een SEO keyword in je domeinnaam niet noodzakelijk is voor online succes? Welk product je ook zoekt, als ze het te koop aanbieden kom je in bovenste resultaten van iedere zoekmachine als snel terecht op de website van Bol.com (kijk maar ff of je daar een bol bestellen kunt)
Bij consistent werken aan je website van uitzonderlijk hoge kwaliteit zal deze na verloop van tijd zeker in de zoekresultaten verschijnen…
Domeinnaam kopen
Een domein dat vrij is kun je eenvoudig online aankopen via registrars of bij haar verkopers. Een registar is een bedrijf dat domeinnamen verkoop en op naam zet van de kopende partij. Van iedere domeinnaam moet de eigenaar bekend zijn, deze gegevens (NAW) worden opgenomen in een domeinregister. Deze vermelding is in beginsel voor iedereen op te vragen en openbaar in te zien. De houdergegevens kunnen echter afgeschermd zijn.
Vind alles over Hosting en ontdek dit betrouwbare adres voor Domeinnaam Kopen>>
Het kan het zijn dat een domeineigenaar niet in de openbaarheid wil treden. Om wat voor reden dan ook kan het onwenselijk zijn met persoonsgegevens – in relatie tot een domein – openbaar traceerbaar te zijn. Voor dat geval is het mogelijk een domein anoniem op naam te zetten, vaak tegen een kleine extra jaarlijkse vergoeding. De eigenaar is dan met z’n contactgegevens allen bij die registar bekend. Wie niets te verbergen heeft adviseren we een domein gewoon openbaar te registreren.
Een openbare registratie is wel zo helder voor iedereen en verhoogt betrouwbaarheid naar (potentiële) klanten. Veel gebruikte registers zijn;
- Gegevens van Nederlandse domeinnamen (.nl) zijn in te zien via SIDN
- Van vele andere domeinregistraties zijn de gegevens inzichtelijk via WHOIS
Zo kun je precies zien of een domein actief is, wie de eigenaar is, met telefoonnummer en enkele administratieve zaken waarnemen.
E-mailadres
Met het registreren van je domeinnaam en Hosting kun je ook je eigen mailadres aanmaken en mailbox beheren!
Domeinnaam registreren
Een vrije domeinnaam kun je direct registreren op jouw naam. Voor een bepaalde periode ben jij dan de eigenaar van de domeinnaam, vastleggen kan voor 1 jaar, 2 jaar, 5 jaar en soms nog langer. Hiervoor betaal je een bedrag per jaar, hoe langer de vastgelegde periode hoe lager het bedrag per jaar. Wanneer de betaalde periode afloopt, krijgt de geregistreerde administratieve houder doorgaans bericht. Als je de URL langer in eigendom wil houden, moet je de domeinnaam tijdig verlengen middels betaling voor de nieuwe termijn.
Wanneer je het domein niet verlengt, komt het bij einde contract te vervallen en ben je hem kwijt. Het domein valt dan in eerste instantie een periode in quarantaine. Dit voor een vastgesteld maximaal aantal dagen. In deze periode is uitsluitend de laatste eigenaar van het domein in staat om de naam te verlengen. Mocht het domein per ongeluk verlopen zijn, heb je als oud eigenaar nog even gelegenheid de verlopen domeinnaam terug te kopen.
Lees ook Webhosting Tips en ga direct je eigen Domeinnaam Registreren>>
De kosten van herregistratie zijn aanzienlijk hoger dan het reguliere jaartarief van een domeinregistratie. Voorkom het per abuis laten verlopen daarom altijd, automatische verlenging van de domeinregistratie aanzetten is bij veel hosters een veilige optie.
Waarschuwing; Gok het er niet op om een verlopen domein na quarantaine periode weer zonder meer te kunnen registreren!
Quarantaine domeinen
Domeinen in quarantaine worden opgenomen in de openbare quarantaine lijst domeinnamen. Aantrekkelijke domeinnamen worden geclaimd door domeinkapers zodra deze vrijvallen. Deze domein kapers werken met geautomatiseerde robots die de naam volautomatisch vastleggen zodra die vrijvalt. Deze deinnamen wordt vooraf te koop aangeboden en verkocht aan de hoogste bieder. Als privéopdracht of als quarantaine veiling of later als domeinveiling.
Domeinnaam verkopen
Ben je in het bezit van een mooie domeinnaam waarmee je niets meer doet? Dat is natuurlijk zonde, maar misschien wil iemand anders hem kopen en er een Website op zetten. Dan kun je overgaan tot het te koop aanbieden van je domeinnaam. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden;
- Advertentie plaatsen – Marktplaats. eBay of webmaster portal
- Te koop aanbieden op Social Media – Facebook, Twitter en LinkedIn
- Verkoop via domeinnamenmarktplaats – Sedo (eventueel parkeren met Ads)
- Forum voor webmasters – zet in categorie domeinen verkoop of aangeboden
- Aanmelden voor domeinnaamveiling – naast Sedo zijn er meer domeinen veilingsites
- Ecommerce Handel eCursus – Website en domeinnamen kopen/verkopen
Een goede domeinnaam is voor de juiste koper nog zeker veel geld waard. Maar de bedragen die geboden worden zijn niet meer zo extreem als in het verleden. Dit komt mogelijk vanwege verwatering door uitgifte van allerlei nieuwe domeinextensies. Jouw uitdaging is de juiste koper te vinden precies op het moment dat hij/zij het te koop aangeboden domein nodig heeft… Dus nu pushen of in ieder geval zeer binnenkort overdragen!
Koper vinden & Succesvol Verkopen lukt vast met de tips van Webwinkel Verkopen>> (Ook Domeinnamen!)
Met domeinhandel is veel geld te verdienen voor de actieve handelaar. Bovenstaande eCursus helpt je met info en voorbeelden goed op weg!!
Domeinen veiling
Op een veiling voor domeinnamen worden domeinen per opbod aangeboden. De hoogste bieder van een veiling wordt een winnaar genoemd. Een winnaar mag zich pas eigenaar noemen als de veiling helemaal afgelopen is en de reserveprijs behaald is. De reserve is het minimale bedrag dat de verkoper voor zijn geveilde domein hebben ontvangen. Onder deze minimale ondergrens is de verkoper niet tot levering verplicht. Kijk voordat je gaat meebieden altijd het veilingsreglement en de voorwaarden goed na.
Aan de andere kant is het inbrengen van een domeinnaam in de veiling een goede mogelijkheid om geld te verdienen met domeinnamen.
Gratis domeinnaam
Kan ik ergens een gratis domeinnaam registreren? Ja je kunt eigenaar worden van een domein gratis aangeboden door de Tokelau-eilanden.
- Gebruik van een .tk domein is geheel op eigen risico; Check je .tk domeinnaam gratis op DOT TK
Ook kun je daarbij gratis hosting krijgen. Zelf maken wij bewust geen gebruik van deze gratis webservices, de reden vind je op Hosting.
Verschil URL en hosting
Inmiddels is je wel duidelijk geworden wat een domeinnaam is. Uitleg over hosting en waar je dit goedkoop kunt aanschaffen vind je op Webhosting.
De URL ofwel een domein is de naam die verwijst naar een unieke plaats op het internet. Hosting is de digitale informatiedrager die op servers gehuisvest is in een datacentrum ergens in het land. Hier staat alle data veilig opgeslagen en toegankelijk voor je online websitebezoekers.
Maar hoe maak je een eigen website? Praktische informatie over sites vind je op Website Maken>>
Ga voor vastleggen snel je Domeinnaam Checken. Want je hebt inmiddels vast een creatieve domeinnaam bedacht!
Domeinnaam gevonden? Bezoek tevens Goedkope Webhosting, Websites Maken, Energieprijs en maak Berekeningen>>