Home » Berekenen » BTW Berekenen

BTW staat voor belasting toegevoegde waarde. Prijzen in winkels voor particuliere consumenten zijn vaak inclusief BTW. Bedrijven onderling geven elkaar vaak prijzen op exclusief de BTW.

Dit omdat bedrijven de inkoop BTW kunnen verrekenen met hun verkoop BTW. Wanneer een bedrijf dus per tijdsvak € 5000 BTW betaalt over zijn inkoop en € 4000 BTW over de verkoop, dan ontvangt deze ondernemer € 1000,- “voorbelasting” retour.

Wees er dus op attent wanneer je als particulier een prijs op vraagt bij bijvoorbeeld een groothandel, dat de prijs dan waarschijnlijk exclusief BTW is. Als particulier inkopen bij de groothandel is overigens niet altijd mogelijk.

In Nederland hanteren we op moment van schrijven 2 BTW tarieven. Dit zijn 9 en 21 procent (voorheen was dit 6 en 19 procent). Ook is er btw vrijstelling (ook wel nul-tarief genoemd) op een beperkte productgroep, hierop is BTW verrekening dus niet van toepassing.

In de meeste gevallen betalen we 21%, echter is er soms sprake van een verlaagd BTW tarief. Dit is enkel voor een beperkt aantal goederen en diensten. Wanneer er precies sprake is van een verlaagd BTW tarief verwijzen wij je door naar de belastingdienst:Offerte-Aanvragen_ adv_300x250Diensten met 9% BTWGoederen met 9% BTW

Belastingadviseur

Voor volledige zekerheid en optimaal profiteren van alle B.T.W. constructies raadpleeg je de Belastingadviseur. Dan maak je optimaal gebruik van fiscaal voordeel, zowel voor zakelijk fiscaal advies als bij belastingaangifte privé lonend.

BTW Berekenen

Er zijn verschillende manieren om de BTW te berekenen. We nemen in dit artikel een aantal mogelijkheden door.

Van exclusief naar inclusief BTW

Via deze methode kun je bedragen die exclusief (= zonder BTW) zijn omrekenen naar inclusief bedragen (= met BTW). Bedrag exclusief BTW: € 100,- In geval van 9% BTW: vermenigvuldig het bedrag met factor 1.09, op je rekenmachine type je eerst 100 in, vervolgens vermenigvuldig je dit bedrag (X) met 1.09. Het bedrag inclusief 9% BTW is dus € 109,-. In geval van 21% BTW: Het zelfde als bovenstaande methode, echter is de factor nu 1.21, want het tarief is nu 21%. Nu type je in op je rekenmachine: 100 X 1.21 , het bedrag inclusief BTW is dus nu € 121.

Van inclusief BTW naar exclusief BTW.

Soms kan het zijn dat je een bedrag wilt terugrekenen naar het oorspronkelijke bedrag exclusief BTW. Omdat je bijvoorbeeld als ondernemers de BTW van je inkoop verrekent. (zie inleiding). Bedrag inclusief BTW: € 150,- In geval van 9% BTW: deel het bedrag door factor 1.09, op je rekenmachine type je dus eerst 150 in, vervolgens deel (/ of : ) je dit bedrag door 1.09. De oorspronkelijke bedrag exclusief BTW is dus € 137,61.

In geval van 21% BTW: deel het bedrag door factor 1.21, want het BTW percentage is nu 21%. In dit geval type je dus 150 in op je rekenmachine. Dit deel (/ of : ) je dus door 1.21. In geval van hoogtarief BTW (21%) is het oorspronkelijke bedrag, exclusief BTW, dus € 123,97. Dus wanneer je de BTW wilt berekenen over een exclusief bedrag vermenigvuldigen we het exclusieve bedrag met 1.09 of met 1.21.

Indien we het inclusieve bedrag willen omzetten naar het exclusieve bedrag dan delen we het door 1.09 of 1.21. (afhankelijk van hoog of laag BTW tarief)

BTW Zakelijk

Als ondernemer heb je altijd met de Belastingdienst van doen, zowel kleine zzp-er als MKB bedrijf en groot bedrijf. Soms komt het voor dat je afnemer een gestuurde factuur niet (tijdig) voldoet. Informeer na het verstrijken van de betalingstermijn (soms 7 dagen betalingstermijn, vaak 14 of 30 dagen) altijd naar de reden waarom de factuur niet voldaan wordt, los eventuele tekortkomingen van jouw zijde direct op. Zo is er geen reden meer de rekening niet te voldoen.

Wanbetaler BTW Factuur

Blijft betaling echter ook naar herhaalde herinnering uit, schroom dan niet de incasso uit handen te geven. Verschillende hierin gespecialiseerde bedrijven helpen je hierbij graag, vaak met behoud van goede verstandhouding met desbetreffende zakenrelatie. Voor de kosten hoef je het niet te laten, vergelijk eenvoudig Professionele Incassobureaus. Zo krijg je openstaande BTW facturen toch nog voldaan, inclusief je reeds afgedragen belasting.

Enkele weetjes m.b.t. de BTW

  • Het BTW percentage staat meestal standaard op de bon / factuur vermeld (vraag om een BTW-bon als je zakelijk verrekenen wil)
  • BTW dien je als consument altijd te betalen (de particulier eindgebruiker betaalt altijd BTW)
  • Als ondernemer kun je betaalde zakelijke btw verrekenen (bij de BTW aangifte per kwartaal of maandelijks voor grote bedrijven)
  • Bij twijfel van het BTW percentage, contacteer de verkopende firma
  • Boekhoudprogramma’s en kassasystemen berekenen automatisch de BTW
  • Op voeding en non-alcoholische dranken zit 9% belasting (BTW laag tarief)
  • Voor enkele non-food producten als boeken en NUTS leveringen is het 9% tarief van toepassing
  • Meestal betaal je voor non-food producten 21% BTW (BTW hoog tarief)

Online BTW calculator

Wij hebben een speciale online BTW calculator ontwikkeld, eigenlijk twee. Een om de BTW toe te voegen en een om de BTW te verwijderen. Even geen rekenmachine bij de hand? Bereken de BTW online!

Meer zakelijke opdrachten verkrijgen

Kun je als ondernemer ook wel wat extra werk gebruiken? Of wil je als werknemer extra opdrachten voor je baas binnenslepen? Maak dan kennis met de offerteservice voor extra werkaanvragen, relevant voor jullie bedrijf en uit het regionale werkgebied. Test Deze Unieke Service zelf gratis uit voor meer omzet en hogere winsten! Dan kunnen jullie binnenkort waarschijnlijk meer BTW facturen versturen aan automatisch binnenkomende nieuwe klanten voor alle uitgevoerde werken en Extra Opdrachten! Meld je bedrijf simpel aan! Informeer ook vrienden over deze service, ze zullen je dankbaar zijn…

Goedkoop inkopen

En bespaar veel geld met voordelig en gericht scherpe Offertes Aanvragen>> Bereken ook Quick Ratio, Afschrijving, Index Cijfers of calculeer BTW met de Rekenmachine

5 / 5 stars     
Berekening Zoeken & Vinden: (voer zoekopdracht in) Of Klik Categorie; BESPAREN • FINANCIEEL • GEZONDHEID • OFFERTES • OMREKENEN • VERGELIJKEN • VERZEKEREN • VOORDEEL • HOME>>

Rekentools per Onderwerp