Home » Berekenen » Weerstation

Actueel weerstation online

Kijk en voorspel zelf het weer met deze  actuele weersinformatie!

Met dit weerstation kun je zelf het weer berekenen, voorspel het  weer komende uren en dagen.

Weerstation meters:

  • Barometer (mbar)
  • Hygrometer (%)
  • Windmeter 2x – windrichting en kracht (bf) + windsnelheid (km/u)
  • Thermometer (°C)

Het weer voorspellen

Met al deze verschillende metingen en waarden uit het weerstation samen berekent een weerman de actuele omstandigheden van het weer. Deze vergelijkt hij met historische gegevens en meteorologische kennis tot een zo natuurgetrouwe voorspelling van het weer te komen. Een voorspelling heeft altijd betrekking op een bepaalde locatie of gebied, en hangt samen met metingen en verwachtingen uit aangrenzende gebieden. Hiervoor wordt de informatie van meting op verschillende weerstations samengevoegd, het KNMI weer berekent de weersvoorspelling bijvoorbeeld voor Nederland. Het NOS journaal gebruikt onder meer deze data voor hun weerbericht en verwachtingen vandaag, morgen, komende week en voor het weer 14 dagen na nu.

Weerstation online

Meest actuele en accurate informatie van Nederlands officieel weerstation De Bilt:

Uitleg werking weerstation

 

Barometer

De barometer meet de atmosferische druk (luchtdruk) in millibar (mbar = 100 Pa). Teven kun je zien of er het afgelopen uur sprake was van luchtdruk afname of  toegenomen meetwaarde. Dit instrument geeft in feite de overdruk aan, omdat op aarde (gemeten op zeeniveau) altijd al ongeveer 1 bar druk aanwezig is (bestaande uit gewicht van het luchtpakket boven ons). Een bar komt exact overeen met 100.000 Pa, wat weer overeen komt met 100 kPa, hiermee kun je afgelezen waardes gemakkelijk kunt omrekenen.

Hygrometer

De luchtvochtigheid (relatieve luchtvochtigheid %) wordt door de hygrometer gemeten in procenten (%). Dit gaat uit van een schaalverdeling van nul (0) tot het maximaal in de lucht op te nemen vochtpercentage van 100% (vaak loopt de schaalverdeling door tot 110-120%). De hoeveelheid in buitenlucht op te nemen vocht hangt altijd samen met de temperatuur. Warme lucht kaan relatief meet vocht opnemen dan een koude atmosfeer.
Ook binnen in huis is de luchtvochtigheid van invloed op je leefklimaat. In huis wordt een luchtvochtigheid tussen 50% en 60% als prettige en gezond ervaren. Goed voor de luchtwegen en vaak minimaal aanbevolen voor een houten vloer. Te hoge luchtvochtigheid thuis is vaak het gevolg van onvoldoende ventilatie met bacteriën overlast tot gevolg. Lees hoe je Vochtproblemen Verhelpt en thuis blijvend Schimmels Voorkomt.

Windmeter

Er zijn hierboven 2 windmeters beschikbaar die je van alle windinformatie voorzien. De  bovenste geeft de windrichting weer, dit is de richting van waaruit de wind op dit moment waait. We onderscheiden Windrichting Noord (N), Oost (O), Zuid (Z), West (W). En tussengelegen waarden Noordoost (NO), Noordwest (NW), Zuidoost (ZO) & Zuidwest (ZW).
De andere windmeter eronder geeft een indicatie van de actuele windkracht aan in beaufort (bft) en windsnelheid meters per seconde (m/sec). Deze informatie gecombineerd is belangrijk voor scheepvaart en luchtvaart (zowel voor recreanten, sporters als beroepsmatig), maar wordt ook gebruikt om te bepalen of een bouwkraan gebruikt mag worden voor hijswerkzaamheden (vaak tot maximaal windkracht 6).

Windgebieden en Windkaart

Nederland in opgedeeld in 3 windgebieden (gebied I, II en windgebied III), aan de kust (I) is doorgaans meer wind dan meer land inwaard (II) en het binnenland en Oosten tegen de Duitse grens (III). De zwaarste winden die Holland kent waaien uit het zuidwesten. Extra Info; Bekijk voor windkracht (bft) en -richting ook deze Actuele Windkaart Nederland>>
Deze zwaarste wind die in Nederland waait komt uit het zuidwesten en noemen we zuidwesterstorm. Wist je dat hiermee rekening gehouden wordt met het Legen van Dakpannen? Hiermee wordt veel doorslag voorkomen, bij lekkage kan de vakman je hierover adviseren en een passende Oplossing Aanbieden.

Thermometer

De thermometer geeft de actuele temperatuur buiten aan in graden celcius (°C). Deze wordt standaard op 10 centimeter boven het maaiveld (m.v. = boven de grond) gemeten. Het vriespunt ligt rond 0 graden, bij temperaturen onder nul is er sprake van vorst. En kans op gladheid door bevriezing van water en weggedeelten waarbij bruggen en viaducten vaak als eerste bevriezen.

Gevoelstemperatuur

Naast vorst kennen we het begrip gevoelstemperatuur, deze wordt door weerkundigen berekend aan de hand van combinatie temperatuur, luchtvochtigheid, windkracht en windrichting. Deze berekening is voor de gemiddelde weeramateur niet eenvoudig zelf te bepalen. Deze waarde is van belang voor bouwpersoneel en van invloed op onwerkbaar weer.

Bekende Weerman

Er zijn veel amateurs al hobby en professionele weermannen actief. Een bekende professionele weervoorspeller is Piet Paulusma met zijn programma Piets weer. Begonnen als markante weerman uit het Noorden en zo uitgeroeid tot een bekende Nederlander.

Online weerstation

Dus waarom een weerstation kopen als je 24/7 het online weerstation op internet kunt bekijken?
Weergegeven weersinformatie wordt iedere 10 minuten ververst, tijdstip van meting staat per metertje vermeld.
Actuele meetgegevens van je gratis te gebruiken weerstation online wordt ons door weerstation De Bilt aangeleverd.

Ontdek ook het Weer Overzicht of direct naar Weersverwachting, Weergrafieken of Alle Berekeningen

4.5 / 5 stars     
Berekening Zoeken & Vinden: (voer zoekopdracht in) Of Klik Categorie; BESPAREN • FINANCIEEL • GEZONDHEID • OFFERTES • OMREKENEN • VERGELIJKEN • VERZEKEREN • VOORDEEL • HOME>>

Rekentools per Onderwerp