Wintersport tips & berekeningen
Aan alle skiërs en snowboarders goede wintersport voorbereiding tips!
Goede voorbereiding van je skivakantie begint met nadenken over je reis, verblijf en skiuitrusting. Deze berekeningen met betrekking tot skiën en snowboarden helpen jouw goed op weg en piste.
Profiteer van tijd en geld besparende tips voor een berekende trip naar de sneeuw!
Naast actuele sneeuwhoogte is de weersverwachting in het skigebied van belang. Maar bij goede voorbereiding op een onbezorgde skivakantie komt meer kijken dan goede sneeuw alleen. Tips ter voorbereiding op je wintersportvakantie uit eigen ervaring verkregen door de jaren heen!
Skivakantie in aantocht!
De winterperiode komt eraan, de start van het skiseizoen en je hebt nog een aantal vrije dagen tegoed. Dus hoogste tijd om je skivakantie te plannen en vrij te nemen! Met onderstaande tips wordt op wintersport gaan leuk en is lekker skiën voor (bijna) iedereen betaalbaar. En natuurlijk kunnen enkele berekeningen met betrekking tot ski’s, snowboards, reis en verblijf niet uitblijven!
Maar lees vooral ook de vele praktische tips naast alle wintersport calculaties…
Vind allerlei berekeningen mbt skiën en snowboarden:
- Reisafstanden tot aan grote skigebieden in Europa
- Reistijdindicatie voor het rijden naar de sneeuw – kun je echt binnen 6 uur rijden?
- Skilengte berekenen – zo bereken je de juiste lente van een carveski
- Skistok lengte berekenen – dit is een goede skistok lengte voor jou
- Snowboardlengte berekenen – zo bepaal je de juiste maat van een snowboard
Verblijf vinden & Sneeuwhoogte berekenen
Weten hoeveel sneeuw er op de pistes ligt? Bekijk hiervoor de Actuele Sneeuwhoogtes>>
Direct een goed Wintersportverblijf Vinden tegen lage prijs inclusief skipas en reis kan ook!
Reisafstand wintersportgebieden
De populaire skigebieden van Oostenrijk, Tsjechië en Frankrijk zijn met de auto binnen 1 dag goed te bereiken. De meeste skigebieden liggen op een afstand van tussen 700 km en 1100 km vanaf Utrecht gemeten. Wintersportgebieden in Italië liggen op net iets meer afstand en zijn bij goede weersomstandigheden ook binnen 1 dag te bereizen. Maar bij slechte weersomstandigheden en veel filevorming is het in 1 keer doorrijden minder prettig te doen.
Weet je het verbruik van je auto? Dan kun je hier uitrekenen hoeveel brandstof je nodig zult hebben voor deze skireis (denk aan retourafstand).
Routeplanner naar skigebieden
Natuurlijk gebruik je een routeplanner voor het plannen van je route naar het uitgekozen skioord. Of gebruikt een navigatiesysteem in de auto om zonder nadenken op je bestemming aan te komen. Heel begrijpelijk en niets mis mee! Maar voor 100% vertrouwen op elektronische navigatie is niet verstandig. Ook bij een storing aan je eigen systeem, diefstal of defect wil je snel op je bestemming aankomen.
Voor al dit soort situaties moet je kunnen terugvallen op een ouderwetse routekaart. Leg daarom ook altijd een ouderwets stratenboek of papieren wegenkaart in de auto. Ook altijd 100% werking van navigatiesatellieten heeft niemand je tenslotte gegarandeerd wel?!
Reistijd wintersportgebieden
Als vuistregel is 100 kilometer per uur afleggen op reis naar je wintersportbestemming goed haalbaar. Dit inclusief enkele korte sanitaire stops waarbij je direct kunt tanken, iets eten en wat rust pakt. En zo veel mogelijk de snelste route via de snelweg en grote autowegen rijden uiteraard. Wisselen van bestuurder is prettig maar voor een ervaren lange afstandsrijder niet noodzakelijk. Zorg wel dat je bij vertrek uitgerust bent en fit blijft tijden de rit naar de sneeuw, veiligheid boven alles!
De reis kan echter ook flink tegenzitten. Dichte mist, regen en sneeuwbuien onderweg kunnen de reistijd aanzienlijk verlengen. Bij hiernaast lange files voor tunnels en door ongevallen kan de reistijd zomaar verdubbelen! Op de terugweg op tijd (dus vroeg in de ochtend of juist laat na spitstijd) uit het dal verlaten voorkomt uren lag filerijden. Na 4 uur nog geen 30 kilometer afgelegd te hebben komt voor maar is geen pretje!
Skioefeningen (voor thuis oefenen)
Op tijd beginnen met dagelijks enkele skioefeningen doen helpt je straks op de piste enorm. Begin hiermee een week of 6 voordat je op wintersport gaat. Dan kun je het skieen langer volhouden en voorkom je tevens blessuren. En begin je de volgende skidagen waarschijnlijk zonder spierpijn of kramp.
Goede skioefeningen voor thuis kun je online vinden, maar met deze instructies downlaoden alleen kom je er niet. Je moet de voorbereidende oefeningen voor op de piste vooral doen! Dus regelmatig en consequent trainen, zie het als voorpret naar je wintersportvakantie!
Skihal Nederland & België
Voorbereidende skitraining in de praktijk doen is natuurlijk het allerleukste. Dat kan in Nederland en België het helde jaar door op indoor skibanen. Zelf binnen skiën op echte sneeuw is mogelijk in de skipistes in België en skihallen in Nederland. Een overzicht met indoor ski bedrijven en vestigingsplaatsen vind je onderaan onze Sneeuwhoogte pagina!
Wintersport accommodatie
Over de kosten en het vinden van een goed verblijf in het skioord is op andere pagina’s al beschreven:
Door Skivakantie Prijzen Vergelijken kun je een goed adres vinden tegen betaalbare prijs.
De totale kosten van een wintersportvakantie zijn kun je Hier Berekenen! (inclusief bespaartips)
Met auto naar de sneeuw
Zorg voor een auto die geschikt is om lange afstanden af te leggen. Met voldoende ruimte, goede zitpositie en plaats voor alle passagiers en bagage. Een skikoffer op het dak is ideaal voor grote lichte spullen zoals ski’s, stikken, snowboard en skischoenen. De auto moet voldoende vermogen hebben om in bergachtig gebied de berg op te kunnen rijden. Uiteraard is het voertuig in goede staat, een beurt geven en wintercheck uitvoeren (ruim) voor vertrek is aan te raden. En zijn goede winterbanden gemonteerd met voldoende profieldiepte (minimaal 4 mm profiel is aanbevolen en is sommige landen zelfs verplicht!). Dat je (passende) sneeuwkettingen bij je met hebben zal geen verrassing voor je moeten zijn. Zorg hiervoor en oefen het omleggen van de sneeuwkettingen vooraf thuis een keertje.
Met eigen auto op wintersport
Naast technisch onderhoud door de autovakman kun je het voertuig zelf ook een wintervoorbereiding geven. Zoals thuis al rondom de portierrubbers goed invetten zodat deze rubbers niet vastvriezen en het portier vastgevroren zit. Vul het ruitenvloeistof reservoir volledig af met vorstbestendige wintervloeistof (met antivries), je zult het onderweg hard nodig hebben. En zorg voor een goede ruitenkrabber, een ijskrabber uitgevoerd met messing blad bekrast het glas niet. Dit komt omdat messing zachter is dan glas, een plastic krabber is harder dan glas en kan sporen achterlaten.
Auto noodpakket wintersport
Naast de standaard noodvoorzieningen in de auto zoals gevarendriehoek, reserveband (kijk bandenspanning voor vertrek even na), autokrik en verbanddoos is het verstandig om enkele noodspullen speciaal voor de rit naar de sneeuw in te pakken.
Dit zijn enkele praktische tips waaraan je moet denken;
Neem warme dekens mee voor iedere inzittende en hou deze bij de hand. Zo’n fleece dekentje bewijst z’n dienst als je lange tijd stil komt te staan. En door omstandigheden misschien in de auto moet overnachten. Leg voor nood ook enkele waxinelichtjes in de auto. Met 1 zo’n brandend kaarsje haal je de kou uit de auto als je lang moet stilstaan (zonder draaiende motor). Je staat verstelt hoeveel warmte hier vanaf komt!
Wintersportkleding
In skigebieden kan het erg koud worden, voor de sneeuw ga je er tenslotte ook naar toe. Maar eenmaal op de pieste met een strak blauwe hemel in de stralende zon kan het erg warm worden. Voor al deze situaties wil je juist gekleed zijn en misschien wel met de laatste skimode meedoen. Kleding bestaande uit meerdere laagjes over elkaar heen aantrekken is hierin de oplossing.
Op wisselende omstandigheden trek je meer lagen aan of trek je wat uit. Kies als skipak voor een ademende stoffen die goed ventileren. Deze voeren vocht (zweet) af zodat je lichaam droog en warm blijft. De dure skikledingmerken gebruiken in hun merkkleding mooie materialen die ook tegen extreme kou bescherming bieden. Een sportspeciaalzaak kan je over technische stoffen goed adviseren. Onder normale omstandigheden voldoet alles wat als skikleding verkocht wordt wel.
Skistok lengte berekenen: (recreatief)
De lengte van een skistok bereken je als volgt: (hou stokken omgekeerd vast met de punt in je hand geklemd)
Stoklengte berekenen formule; afstand van horizontale onderarmen tot aan de grond = Skistok lengte
Skiuitrusting
De basisuitrusting bij het skiën bestaat uit de volgende benodigdheden:
- Skikleding – kleding bij voorkeur in laagjes opgebouwd
- Handschoenen – beschermt thermisch tegen kou en mechanisch tegen messcherpe skiranden
- Ski’s – inclusief bindingen, ski aangepast aan jouw lente, ski ervaring, techniek en te nemen pistesoort
- Skistokken – hoe lang moeten mijn skistokken zijn? Bereken het zelf met bovenstaande formule!
- Skischoenen – afgesteld op bindingen, goede eigen skischoenen bezitten is een must voor skiplezier!
- Skibindingen – afgesteld op skischoen*, lichaamslengte, lichaamsgewicht), ski ervaring en pistesoort
- Skihelm – draagplicht voor kinderen in veel gebieden, maar uit eigen veiligheid ook voor volwassenen zeker verstandig
- Skibril – ski zonnebril, sneeuwbril en/of mistbril (geeft dieptezicht bij mist)
* Schoenlengte bepaalt (mede) het krachtmoment, de berekende binding instelling kan op testbank gecontroleerd worden!
Skilengte berekenen: (carveski)
De lengte van een ski bereken je als volgt: Skilengte berekenen formule; Lichaamslengte – 10 tot 25 cm = Skilengte
(Voor beginners is de langste maat (-10 cm) prima, zeer ervaren skiërs kunnen voor korter (tot -25 cm) gaan.)
LET OP; Laat je wat betreft technisch materiaal altijd goed adviseren door verkoper of verhuurspecialist!
Snowboarduitrusting
Voor snowboarders is de snowboard-basisuitrusting als volgt:
- Snowboardkleding – hippe kleding vaak ruim van passing voor veel bewegingsruimte
- Handschoenen of Wanten - sommige snowboarders dragen bij voorkeur wanten – gewoon omdat het kan!
- Snowboard – met hierop de schoenrichting gepositioneerd**
- Snowboardschoenen – verkrijgbaar als softboots (flexibele laars) en hardboots (harde schoen)
- Snowboardbindingen- systeem afgestemd op gebruikte snowboot (met hierin weer verschillende bindingswijzen)
- Snowboardhelm – uitvoering met of zonder vizier (of hanenkam )
- Snowboardbril – uitvoering naar persoonlijke smaak en zichtomstandigheid op de piste
** De schoenen staan meestal dwars op het sneeuwbord (links of rechts) en soms parallel vooruit gepositioneerd!
Snowboard lengte berekenen;
De lengte van je snowboard is de maat vanaf de grond tot aan het gebied tussen je schouders en neushoogte.
Dus al je snowboard rechtop zet, zal de punt van het board reiken tot ergens tussen schouders en onderkant neus.
(Kies een korte maat voor wendbaarheid en een lange lengte voor meer stabiliteit op hoge snelheid.)
Skihelm vs Snowboardhelm
Weet je wat het verschil is tussen een skihelm en een snowboardhelm? Technisch is er geen verschil tussen beide helmen, ze beschermen je hoofd bij een val vallen tegen hoofdletsel en hersenletsel. Daarnaast zit in de helm voor het skiërs en de helm voor snowboarders een ventilatiesysteem ingebouwd. Get grootste verschil zit hem in het design. De gemiddelde snowboardhelm is modieuzer van uitvoering dan de meest hippe skibril. Je kunt ze dus prima door elkaar heen dragen.
Op de piste (eindelijk!)
Actie op de piste is waar het allemaal om draait. Genieten van het skiën, lekker buiten zijn, de natuur in je opnemen, hapje en drankje op de skihelling. En misschien denkt je zo af en toe met een glimlach even aan je collega’s op dat suffige kantoor!
Veiligheid is belangrijk, hier heb je zelf best veel invloed op. Ken de pisteregels en hou je daaraan. Kijk om je heen, zoek de ruimte op en geef ook anderen manoeuvreerruimte (zeker die beginneling die zonder controle stuurloos van boven komt). Ben je er ook bewust van dat een snowboarder andere lijnen pakt dan een skiër, zo kom hoef je niet verrast te worden.
Een ander gevaar komt van de zon, in de ijle lucht is de zonkracht groot op heldere dagen. Doordat je op grote hoogte bent, zit er minder UV bescherming in de atmosfeer boven je. De witte sneeuw reflecteert het zonlicht ook nog een keer terug op je huid. Smeer onbedekte lichaamsdelen in met een vorstbestendige zonnebrandcrème, minimaal je handen en gezicht. En behandel je lippen met een UV filterende lippenbalsem die tegen vrieskou kan, herhaal dit telkens na wat eten of drinken.
Neem les als je nog niet eerder geskied hebt, of als je ter afwisseling eens het snowboarden wil uitproberen. Ook ervaren skiërs (voor zover je hierover kunt spreken als je ieder jaar maar 1x of 2x een weekje op de lange latten staat) nemen vaak de 1e en 2e skidag nog even een privé lesje om er weer even ‘in te komen’. Niets mis mee! Leer bijvoorbeeld omgaan met ijzige pistes, hierop controle hebben voorkomt ongelukken. Of behendig sturen in papperige sneeuw, deze ontstaat op zonnige dagen met hoge temperaturen vaak onderaan de piste. Juist dar waar het druk is en iedereen samen komt.
Ski op je eigen niveau, pas hellingen en moeilijkheidsgraad hier op aan. Dan heb je de leukste skidag! Pisten zijn na moeilijkheid verdeeld in verschillende kleuren. Deze pistekleuren gaan van eenvoudig (geschikt voor beginners) tot moeilijk (uitdaging voor ervaren skiërs), en hebben de kleuren groen, blauw, rood en zwart. Hiernaast zijn er vaak babypistes, geschikt voor kleine kinderen onder begeleiding. Lange tochten kun je maken via uitgestippelde skiroutes. Deze kunnen moeilijke stukken bevatten tot aan zwart ongeprepareerd.
Help ook een ander in problemen, blijf erbij en schakel hulp in indien nodig. Of geef iemand z’n verloren ski aan, je weet zelf hoe fijn het was toen iemand je jouw hogerop verloren (beide?) ski’s kwam bezorgen!!
Als de vermoeidheid toeslaat, licht het gevaar van ongelukken op de loer. Dat komt voor aan het einde van de skidag (zo na 15:00 uur gaan de sneeuwscooters met zwaailicht en bananen af een aan) maar ook na verloop van dagen. Let maar eens op, rond de 3e skidag (vaak vanaf woensdag) zie je tijdens het avondeten ineens diverse mensen met verband of krukken aanschuiven.
Een laatste punt van aandacht is gebruik van alcohol op de piste. Net als in het verkeer heeft dit invloed op je reactievermogen. Maak voor jezelf uit of je die halve liter bij de lunch neemt. Maar kies ook de blokhut of carrousel waar je de skidag eventueel afsluit met apres ski. Als je van een drankje teveel houdt, zorg dan dat de weg naar beneden te overzien is.
Genoeg waarschuwingen zo, geniet bovenal van je wintersportvakantie!!!
Reisverzekering
Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering afsluit als je op wintersport gaat. Op zo’n actieve vakantie zit een ongelukje in een klein hoekje en de kosten kunnen hard oplopen. Een gewone reisverzekering dekt vaak niet de kosten van ‘gevaarlijke sporten’ en ‘risicovolle activiteiten’. Een geschikte reisverzekering voor je skivakantie is inclusief wintersportdekking en repatriëring.
Kijk na of je huidige verzekering de kosten van pisteberging en een eventuele gipsvlucht terug dekt. Voor je auto is van belang dat naast berging van het wrak ook repatriëring geregeld is mocht dit noodzakelijk zijn. Geen leuke onderwerpen maar wel goed om even bij stil te staan in de voorbereiding op je wintersportvakantie. Hier kun je verschillende Reisverzekeringen Vergelijken en polis online afsluiten.
Wintersportvakanties
Als met lezen je tot hier gekomen bent, heb je vast zin op op wintersport te gaan. De volgende stap is het bepalen van het land, wintersportgebied en skioord. Hier bind je meer inspiratie en kun je het verblijf gemakkelijk Online Boeken!
Wintersport goed voorbereid? Bekijk ook Sneeuwhoogte, Ideale Gewicht, Begroting skivakantie, Weersverwachting en Reisverzekering